ترفندهای خانه داری – روش تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی بسیار متفاوت است و اگر کمی با چرم طبیعی آشنا باشید می توانید به راحتی این دو را از هم تشخیص بدهید.
بساز و بفروش | بدان – ویژگی های منحصر به فرد چرم طبیعی (Leather) از جمله قابلیت عبور دادن بخار آب (خاصیت تنفسی) و استحکام زیاد باعث شده تا طرفداران زیادی در بین مصرف کننده ها داشته باشد. همین علاقه مندی مصرف کننده ها باعث شده که تکنولوژی به سراغ این زمینه بیاید و چرم های مصنوعی (فوم، صنعتی) را روانه بازار کند. چرم هایی که نه تنها شبیه انواع چرم طبیعی هستند بلکه گاهی اوقات در مقایسه با چرم طبیعی زیبایی بیشتری دارند.
چرم های مصنوعی (Synthetic Leather – Leatherette) طوری ساخته می شوند که خیلی وقت ها تشخیص آن ها از چرم طبیعی خیلی مشکل است؛ بخصوص زمانی که چرم به یک کالا مانند کیف، کفش، لباس و… تبدیل شده باشد. اما باز هم راه هایی وجود دارد که می توانیم تا حدودی به طبیعی یا مصنوعی بودن چرم پی ببریم. با ما همراه باشید تا خانم مریم رضایی فوت و فن تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی را برایمان بازگو کند.
راه های تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی
-
نقش های چرم طبیعی نامنظم است
در بافت چرم های مصنوعی الگوی خاص و مشخصی به کار رفته که مرتباً در کنار هم و با یک فاصله مشخص تکرار شده است. در حالی که در چرم های طبیعی به هیچ وجه نقوش تکراری با اندازه ثابت و مشخصی روی چرم دیده نمی شود و طرح های روی چرم فاقد هرگونه نظم و تکرار پذیری هستند.
-
پشت چرم طبیعی پرزدار است
از تفاوت پوشش پشتی چرم هم می شود متوجه مصنوعی یا طبیعی بودن آن شد. پشت چرم طبیعی حالتی پرز مانند دارد (مثل این که این پرزها از خود چرم باشند) که به سختی کنده یا جدا می شود.
اما پشت چرم مصنوعی بیشتر از جنس فوم، پنبه و یا پارچه ساخته شده و مثل آستر به چرم چسبانده شده است. به همین دلیل وقتی لبه های دوخته شده را بر می گردانید نخ های رشته شده و توری مانند دیده می شد. به عبارتی دیگر تار و پود نخی در پشت چرم یا درزهای دوخته شده حکایت از مصنوعی بودن چرم دارد.
-
چرم طبیعی بو می دهد
چرم طبیعی بسیار نرم و قابل انعطاف است و بوی خاص خودش را دارد که همان بوی پوست حیوانات است. هر چند امروزه بسیاری از کالاهای چرمی وارداتی هستند که به لطف اسانس های مختلف بوی چرم طبیعی گرفته اند ولی باز هم می توانید از بو به عنوان یکی از راه های تشخیص چرم طبیعی از چرم صنعتی استفاده کنید.
البته گاهی اوقات با توجه به مصارف متعددی که چرم ها دارند مثلا برای استفاده در روکش صندلی ماشین و… سعی می شود تا به روش های مختلف بوی طبیعی چرم را از بین ببرند. با همه این تفاسیر یادتان باشد که در حالت کلی چرم های مصنوعی بوی پلاستیک و یا نفت می دهند.
-
چرم طبیعی ضخامت یکسانی ندارد
وقتی به قسمت های مختلف چرم طبیعی دست بزنید متوجه می شوید که ضخامت یکدستی ندارد و بعضی از قسمت ها نازک و بعضی قسمت ها ضخیم هستند. دلیل آن هم این است که قسمت های مختلف پوست دام ضخامت های متفاوتی دارد. در حالی که چرم مصنوعی چون با دستگاه ساخته می شود ضخامت آن در تمام قسمت ها یکسان است.
-
چرم طبیعی انعکاس نامنظم نور دارد
چرم طبیعی وقتی زیر نور قرار می گیرد نور را به طور یکدست منعکس نمی کند و این به دلیل آن است که بعضی از قسمت های چرم طبیعی مات و برخی دیگر از قسمت ها براق هستند. در حالی که چرم مصنوعی با توجه به طرز تهیه آن نور را یکسان منعکس می کند.
-
چرم طبیعی دیرتر می سوزد
چرم طبیعی نسبت به چرم مصنوعی دیرتر می سوزد به طوری که اگر شعله را زیر چرم بگیرید خیلی دیر شعله ور شده و خاموش می شود و بوی موی سوخته خواهد داد. در حالی که چرم مصنوعی سریعا جمع شده و می سوزد و بوی مواد نفتی سوخته می دهد.
-
چرم طبیعی جزئیات سطحی دارد
خیلی دقیق به سطح چرم نگاه کنید؛ در چرم های طبیعی براقی و جلای نسبی، منافذ و روزنه های خیلی کوچک (که مخصوص پوست حیوانات است) و خطوط ریزی را خواهید دید ولی در چرم های مصنوعی سطح بیرونی چرم بسیار براق بوده و هیچ منفذ و خطوط ریزی روی آن دیده نمی شود. اگر چه تکنولوژی تولید چرم های مصنوعی بسیار پیشرفت کرده است و تشخیص آن از چرم طبیعی در بعضی موارد خیلی سخت است، با این حال کپی دقیق منافذ و خطوط ریز چرم های طبیعی کار ساده ای نیست.
ضمن این که چرم طبیعی درخشندگی ملایمی دارد ولی چرم مصنوعی یا خیلی براق است و یا اصلا براق نیست. اگر با دقت به سطح رویه چرم نگاه کنید به راحتی موارد تمایز اصل و مصنوعی بودن آن را تشخیص خواهید داد.
-
چرم طبیعی تا می شود ولی نمی شکند
هنگامی که چرم طبیعی را تا می کنید به تدریج و به آرامی دو نیم خواهد شد و با توجه به ثبات و استحکام تار و پودهای آن به آسانی چین و چروک نمی خورد.
چرم مصنوعی انعطاف پذیری نداشته و با تا کردن آن به سرعت خط شکستگی روی آن ظاهر می شود.
-
چرم طبیعی سنگین تر است
چرم طبیعی سنگین است در حالی که چرم مصنوعی وزن بسیار کمی دارد. در بین چرم های طبیعی چرم گوسفندی سبک تر از چرم گاوی است ولی با این حال باز هم چرم مصنوعی از هر دوی آن ها سبک تر است.
-
چرم طبیعی آب را رد می کند
اگر چند قطره آب روی چرم طبیعی بریزید خواهید دید که بعد از 10 ثانیه به تدریج جذب چرم می شود (بجز در چرم های ضد آب) ولی در چرم های مصنوعی قطرات آب جذب نخواهد شد و روی سطح چرم باقی می ماند.
به عنوان نکته پایانی:
کالاهایی مثل کیف، کفش و لباس که با چرم اصل و طبیعی تولید شده اند با گذشت زمان و استفاده از کالاها نه تنها کیفیت و زیبایی خود را از دست نمی دهند بلکه به مرور زیباتر و راحت تر می شوند. در حالی که چرم مصنوعی با گذشت زمان مرغوبیت و زیبایی اولیه خود را از دست می دهد.
- شما هم اگر راه دیگری برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی می دانید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید تا با نام خودتان در این مقاله منتشر کنیم.
با ما همراه باشید تا با آموزش نصب پرچ ساده روی چرم آموزش کار با چرم را به طور رسمی اغاز کنیم.